Gedemineraliseerd water

U hebt vast al van gedemineraliseerd water gehoord? Wat is het verschil met gewoon water? Waarvoor wordt het gebruikt? Is het drinkbaar? En waar vindt u het? Enkele antwoorden!

Omschrijving

gedemineraliseerd water, ook wel demi-water genoemd is water ontdaan van alle mineralen, zouten en verontreinigingen. Het is echter niet bedoeld voor consumptie als drinkwater, daar de nodige mineralen verdwenen zijn. Hierover bestaan echter meningsverschillen. Gedemineraliseerd water is dus chemisch zuiver. Het maken van gedemineraliseerd water gebeurt in gespecialiseerde firma’s. U mag het niet verwarren met gedestilleerd water.

Gedemineraliseerd water

Toepassingen

Voor vele doeleinden is gewoon kraantjeswater niet geschikt. Kalk kan veel schade berokkenen. Gedemineraliseerd water kan bij u thuis worden gebruikt voor de bijvulling van accu’s, stoomstrijkijzers en luchtbevochtigers. Dit water is ook prima geschikt om ramen mee te poetsen. Het pure water wordt aangewend in laboratoria voor toepassingen waarbij chemisch zuiver water nodig is. In de mechanische industrie vooral als koelwater bij motoren. Dit water komt ook te pas bij voedselbereidingen, in melkerijen en brouwerijen. Er zijn waterfilters op de markt waardoor u zelf gedemineraliseerd water kunt maken. Maar in de meeste warenhuizen, doe-het-zelf zaken en apotheken kunt u dit vinden.

Een laatste leuke toepassing die veel mensen niet kennen: bij wijnproeverijen wordt er ook vaak gedestilleerd water gebruikt om het palet van de smaak te poetsen. Het is water met de allerminste smaak; wat natuurlijk éxact is wat je zoekt in deze context.